GEA Conference 25 april 2024 – Data in EA context

Datum: 25/04/2024
Tijdstip: 13:30 - 18:00

Introductie

Alles is data en data is alles. Of toch niet? In welke context moeten we de razendsnelle ontwikkelingen op datagebied zien? Hoe sluiten we het inrichten van dataplatformen aan op de organisatiedoelen? Wat betekent ‘datagedreven’ als je dat wat breder bekijkt? Hoe helpt ‘data-technologie’ bij enterprisearchitectuur?

Samenvatting

Op 25 april vond de GEA-conferentie 2024 plaats in Utrecht. Het was een middag gevuld met 3 presentaties over data en bijbehorende interessante gesprekken. Hieronder vind je een samenvatting van de behandelde onderwerpen en presentaties.

Inleiding door Rob Stovers

Rob Stovers startte de conferentie met een uiteenzetting van de laatste belangrijke GEA ontwikkelingen, waaronder de uitwerking van een casestudie, de nieuwe GEA-tooling, een hoger practitioner certificeringsniveau, en de toepassing van AI voor het automatisch genereren van GEA-frameworks. Het zette de toon voor een reeks van interessante discussies.

Presentatie Data is Alles is Data

Dennis de Wit en Diederik van Kuilenberg namen het stokje over met ‘Data is Alles is Data’, waar zij de strategische waarde van data als bedrijfsmiddel en de integratie van data-architectuur binnen het GEA-perspectief verkenden. Deze sessie eindigde met een discussie over de stelling dat generatieve AI binnen 5 jaar de organisatiestrategieën zal bepalen, wat uiteraard tot discussie leidde.

Presentatie Data en Architectuur

Bas van Gils behandelde ten slotte ‘Data en Architectuur’, waarbij de relatie tussen wetenschappelijke, praktische en heuristische domeinen aan bod kwam. Hij definieerde kernconcepten zoals data, modellen en architectuur, en belichtte middels een casestudie van een pensioenfonds de cruciale rol die data speelt in ons begrip van de werkelijkheid en in de representatie daarvan binnen enterprise architectuur.

Afsluiting

De conferentie werd beëindigd met een gelegenheid tot netwerken onder het genot van een drankje.

Opnames en presentaties

Van de conferentie zijn opnames en presentaties beschikbaar. Hiermee kunt u de besproken onderwerpen terugkijken en mogelijk nieuwe perspectieven ontdekken die relevant zijn voor uw eigen praktijk.

Om de opnames te zien en de presentaties te downloaden, dien je lid te zijn van het Groeiplatform GEA. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden. Indien je al lid bent, dan dien je in te loggen.

Bestand met alle 3 de presentaties: GEA Conference DATA in EA Context 25 april 2024

Opnames:

Locatie

La Vie
Sint Jacobsstraat 61
Utrecht

Datum en tijdstip

Datum: 25/04/2024
Starttijd: 13:30
Eindtijd: 18:00